El misantrop als inferns

Autor/a: Manel Márquez Rowe
Pàgines: 286
Preu: 20,00€

Aquesta baixada als inferns —baixada no és exactament la paraula: podria ser pujada?— de l’etern personatge de l’autor, el misantrop juganer, audaç, astut, lliure, en definitiva, que protagonitza novament aquest tercer relat, representa la imatge hiperbòlica del destí fatal de la humanitat. Si en totes les altres narracions de l’autor l’espai on es desenvolupen les accions del misantrop adquireix un paper relativament subordinat, en aquest és el substrat urbà allò que li acaba de donar sentit. Barcelona, un territori de context, es retrata compulsivament com un escenari alhora inhòspit i quotidià on es poden produir totes les accions, les contradiccions, les frustracions i les esperances, en un fil conductor que mostra una vegada més el riquíssim imaginari de l’autor i la seva resolta erudició.

Passen tantes coses en aquest relat, en tants escenaris múltiples, amb tants personatges recognoscibles o ignots, que la faula de l’infern i del diable es converteix només en un fil conductor de les històries i dels desenllaços, cruament relatats, sense concessions fàcils ni frivolitats supèrflues. El misantrop d’aquest relat és, probablement, el més misantrop de tots els que l’autor ha retratat i, en aquest cas, a més, amb un escrutini menys encoratjador que en els seus textos precedents —que l’autor recorda sibil·linament fent un gest de complicitat envers els seus lectors de sempre— perquè finalment “combatre l’infern des de fora”, “salvar el món... fugir del món” “què fer durant una vida... o mitja vida”, sempre són alternatives definitivament gegantines per a l’ésser humà.

Com diu a les pàgines finals, “...els temps estan desllorigats... però cada temps és un temps desllorigat”, i per això la recepta sobre què fer i com fer-ho és clarament inútil, però necessàriament imprescindible.

Llegir El misantrop als inferns no us ajudarà a veure clares les solucions. Us ajudarà a saber.

Opcions disponibles:
Format:  
Idioma: Català
Any: 2018
Observacions: Format: 15x21cm
Comentaris